Федерација на фармерите на Република Македонија

 • Моја Земја март: ВИЛИЈАМОВКА ОД БОГДАНЦИ
 • Моја Земја март: КАЛЕМЕЊЕ НА КРАСТАВИЦИ
 • Моја Земја март: АРТИЧОКА - ЗЕЛЕНЧУК НА БОГОВИТЕ
 • Моја Земја март: ЈАГОДИ ВО БУРЕ
 • Моја Земја март: ИСХРАНА НА ТЕЛИЊА

slika mala zeniСпроведување на активности за економско јакнење на руралната жена, јакнење на лидерските вештини на жените - фармери пред се и помагање во реализацијата на нејзините права за сопственост и на земјоделското земјиште, остварување на правото на пензија, едукативни теренски обуки, студиски посети, работа со фокус групи со ранливи групи од руралните средини. Ова се конкретните работи на кои што Мрежата на жени фармери ги става како свој приоритет за работа во наредниот период. Жените – фармери истакнаа дека едни од најголеми земјоделски проблеми се во секторот сточарство, каде што цената на млеко е многу ниска и во источниот дел од државата голем број на фарми се нелагализирани и тоа е едно големо ограничување за аплицирањето за ИПАРД фондовите.

Пред присутните се обрати и Васка Мојсовска, претседател на Националната федерација на фармерите, која што истакна дека во рамките на самата организација посебен приоритет и во Стратегијата на организацијата се дава на родовата рамноправност и јакнењето на младите и жените во руралните средини, како маргинализирани групи во селата.

На состанокот е избрана Фросина Ѓоргиевска ( јаболкопроизводител и активен член во здружението „Благој Котларовски“ од Ресен, членка на Федерацијата) за нов национален координатор на Мрежата на жени фармери. И понатаму Сузаана Димитриевска од штипскиот регион, Ирена Гаревска од скопскиот регион и Снежана Танева од гевгелискиот регион и Фросина Ѓоргиевска од преспанско – пелагонискиот регион остануваат локални координатори во нивните региони, додека Тања Колева е назначена за локален координатор за неготинскиот регион и Ружа Стојмилова е назначена за локален координатор за кочанскиот регион.

Годишниот состанок е дел од активностите на проектот „Институционална поддршка на ФФРМ“, подржан од We Effect.

AddThis Social Bookmark Button

Слични артикли:


toka ime-09-2017-gusht-web

kalendar 2017 ffrm web

Најдобри во агрокомплексот

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Информации за профилот

Application afterLoad: 0.000 seconds, 0.98 MB
Application afterInitialise: 0.031 seconds, 8.43 MB
Application afterRoute: 0.044 seconds, 9.53 MB
Application afterDispatch: 0.054 seconds, 11.32 MB
Application afterRender: 0.120 seconds, 12.56 MB

Искористеност на меморија

13217208

17 запишани барања

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'qpt9hh8v1nmac29k2ps22l7vf3'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1513106466' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'qpt9hh8v1nmac29k2ps22l7vf3'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( 'qpt9hh8v1nmac29k2ps22l7vf3','1513107366','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 8. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 9. SHOW TABLES
 10. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 1
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_to != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_to <= '2017-12-12 19:36:06'
 11. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 0
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_from != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_from <= '2017-12-12 19:36:06'
 12. SELECT *
    FROM jos_autotweet_automator
    WHERE id = 'automator'
 13. INSERT INTO `jos_rokuserstats` ( `user_id`,`ip`,`session_id`,`page`,`referrer` )
    VALUES ( '0','107.20.120.65','qpt9hh8v1nmac29k2ps22l7vf3','/index.php?option=com_content&view=article&id=1505:ostavruvanje-na-pravata-na-ruralnata-zhena--prioritet-na-mrezhata-na-zheni-farmeri&catid=41:nastani&Itemid=74','' )
 14. SHOW TABLES
 15. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 74)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 16. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 74 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 17. SHOW TABLES

0 legacy барања запишани

  Вчитани се јазичните податоци

  Непреведени знаци дијагностички

  Ништо

  Непреведени знаци дизајнерски

  Ништо