Федерација на фармерите на Република Македонија

 • Моја Земја март: ВИЛИЈАМОВКА ОД БОГДАНЦИ
 • Моја Земја март: КАЛЕМЕЊЕ НА КРАСТАВИЦИ
 • Моја Земја март: АРТИЧОКА - ЗЕЛЕНЧУК НА БОГОВИТЕ
 • Моја Земја март: ЈАГОДИ ВО БУРЕ
 • Моја Земја март: ИСХРАНА НА ТЕЛИЊА

Претставници од Федерацијата на фармерите на РМ присуствуваа на Пленарната конференција со која се одбележува отпочнувањето на Националната конвенција за Европска унија на Република Македонија. Националната конвенција е отворен и континуиран форум на сите засегнати страни во општеството (државни институции на РМ, граѓанските здруженија, универзитетите, политичките партии и други организации и тела) и од овој дијалог треба да произлезат анализи и препораки за напредување и приближување на Република Македонија кон стандардите за зачленување во ЕУ. Во рамките на Националната конвенција се опфатени областите:

Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11);

Социјална политика и вработување (Поглавје 19);

Законодавство и човекови права (Поглавје 23);

Првосудство, слобода и безбедност (Поглавје 24)

Федерацијата на фармерите на РМ заедно со Факултетот за земјоделски науки и храна од Скопје ќе ја формираат работата група која ќе дискутира за поглавјето 11 – Земјоделство и рурален развој.

nacionalna konvencijaПроектот се имплементира од страна на Центарот за истражување - Асоцијацијата за надворешна политика на Република Словачка (SFPA), со подршка и на УСАИД, а главен партнер во Македонија е невладината организација Европско движење. Националната конвенција за ЕУ беше успешно развиена и применета во Словачка кои ќе помогнат преку своја експертиза да профункционира ваквата пракса и во Македонија.

На Пленарната конференција се обрати Македонскиот министер за надворешни работи, Никола Димитров кој истакна дека членството на Македонија во Европската унија (ЕУ) е прашање поддржанo од околу 80 отсто од граѓаните на земјата, што според него, дополнително ја обврзува владата да работи повеќе во оваа насока.

„Сакаме да ја зајакнеме комуникацијата и ја зајакнуваме со сите наши соседи, да се фокусираме на градење на еден нов дух, отворен дијалог, на градење мостови на соработка базирани на взаемна доверба и почит. Клучни, многу видливи резултати се двете заеднички седници на владите на Република Македонија и таа на Бугарија, и потоа, со таа на Албанија, нешто што не се случило од нашата независност“, рече Димитров.

Вицепремиерот задолжен за Европски прашања, Бујар Османи, во неговото обраќање пренесе дека новата влада за своја прва задаја го има враќањето на земјата на шините на интеграцијата во ЕУ за што зборува новиот про-ЕУ ентузијазм во Македонија кој, споед него, долго време недостасувал, што „во соработка со стратешките партнери на земјата е рефлектиран во владиниот план 3-6-9“.

На отварањето на конференцијата се обрати и американскиот амбасадор во Скопје, Џес Бејли, кој рече дека амриканската помош на оваа конференција фактички го рефлектира американскиот став во текот на годините на независноста на Македонија, кој е градење на една просперитетна демократија интегриран во НАТО и ЕУ.

Заменик-министерот за надворешни работи на Словачка, Иван Корчок, во неговото обраќање истакна: „Ова е позитивен момент за вас, бидејќи во последните месеци видове многу напори на земјата и не гледае други алтернативи освен европска перспектива. Реформите се тешки, но нема друг пат за вашиот влез на ЕУ, нм куси патишта, мора да се посветите за да имаме резултати. Без тоа не можеме да ги убедиме членките дека вратата на Унијата треба да остане отворена“, потенцира Корчок. 

AddThis Social Bookmark Button

Слични артикли:


toka ime-09-2017-gusht-web

kalendar 2017 ffrm web

Најдобри во агрокомплексот

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Информации за профилот

Application afterLoad: 0.000 seconds, 0.98 MB
Application afterInitialise: 0.033 seconds, 8.43 MB
Application afterRoute: 0.047 seconds, 9.53 MB
Application afterDispatch: 0.095 seconds, 12.95 MB
Application afterRender: 0.165 seconds, 14.09 MB

Искористеност на меморија

14823136

20 запишани барања

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'cn25rceknjrcbdtjqgs2evfbd0'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1511297188' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'cn25rceknjrcbdtjqgs2evfbd0'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( 'cn25rceknjrcbdtjqgs2evfbd0','1511298088','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 8. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 9. SHOW TABLES
 10. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 1
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_to != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_to <= '2017-11-21 21:01:28'
 11. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 0
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_from != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_from <= '2017-11-21 21:01:28'
 12. SELECT *
    FROM jos_autotweet_automator
    WHERE id = 'automator'
 13. INSERT INTO `jos_rokuserstats` ( `user_id`,`ip`,`session_id`,`page`,`referrer` )
    VALUES ( '0','54.198.134.32','cn25rceknjrcbdtjqgs2evfbd0','/index.php?option=com_content&view=article&id=1497:nacionalnata-konvencija-za-evropska-unija-na-republika-makedonija&catid=41:nastani&Itemid=74','' )
 14. SHOW TABLES
 15. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 74)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 16. SELECT a.*, u.name AS author, u.usertype, cc.title AS category, s.title AS SECTION, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, g.name AS groups, s.published AS sec_pub, cc.published AS cat_pub, s.access AS sec_access, cc.access AS cat_access  
    FROM jos_content AS a
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = cc.SECTION
    AND s.scope = "content"
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    WHERE a.id = 1497
    AND (  ( a.created_by = 0 )    OR  ( a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2017-11-21 21:01:28' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2017-11-21 21:01:28' )   )    OR  ( a.state = -1 )  )
 17. UPDATE jos_content
    SET hits = ( hits + 1 )
    WHERE id='1497'
 18. SELECT a.id, a.title, a.created,  CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(b.alias) THEN CONCAT_WS(":", b.id, b.alias) ELSE b.id END AS catslug, u.id AS sectionid
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS b
    ON b.id=a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS u
    ON u.id = a.sectionid
    WHERE ( state = '1'
    AND a.checked_out = 0 )
    AND a.state = 1
    AND u.published = 1
    AND b.published = 1
    AND ( publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_up <= '2017-11-21 22:01:28' )
    AND ( publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_down >= '2017-11-21 22:01:28' )
    AND catid = 41
    AND a.id < 1497
    ORDER BY id DESC
    LIMIT 5
 19. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 74 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 20. SHOW TABLES

0 legacy барања запишани

  Вчитани се јазичните податоци

  Непреведени знаци дијагностички

  Ништо

  Непреведени знаци дизајнерски

  Ништо