Федерација на фармерите на Република Македонија

 • Моја Земја март: ВИЛИЈАМОВКА ОД БОГДАНЦИ
 • Моја Земја март: КАЛЕМЕЊЕ НА КРАСТАВИЦИ
 • Моја Земја март: АРТИЧОКА - ЗЕЛЕНЧУК НА БОГОВИТЕ
 • Моја Земја март: ЈАГОДИ ВО БУРЕ
 • Моја Земја март: ИСХРАНА НА ТЕЛИЊА

15055883 2024419207779608 8313330816080905008 nФедерацијата на фармерите на РМ присуствуваше на состанокот во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, каде што беа лозари, министерот Љупчо Николовски и се разговараше за престојната година за откуп на грозјето. На средбата Васе Мојсовска, лидер на потсекторската група за грозје во ФФРМ истакна дека во изминатиот период ФФРМ подготви анализа за чинење на производната цена на грозјето и таа изнесува 17 ден по кг за винското сорта „вранец“ , а за винската сорта „смедеревка“ изнесува 16 ден по килограм.Мојсовска ги истакна следните барања на ФФРМ:  договорите помеѓу откупувачите, преработувачите со лозарите да бидат склучени пред откупот за оваа година и за тоа да се врши надзор од страна на МЗШВ преку Земјоделскиот инспекторат на откупните пунктови; В година треба да се воспостави стратегија договорите со лозарите да се склучуваат во фебруари за време на резидбата; Обештетување на лозарите и овоштарите кои претрпеа штета од страна на пролетниот мраз за кои што самите фармери проценетите штети ги пријавија во своите општини. Барањата во писмена форма пред еден месец беа доставени во ресорното министерството и стопанските комори, каде што ФФРМ побара средба за понаташното одвивање на состојбата со откупот на грозјетото  
На состанокот во МЗШВ лозарите истакнаа дека цента за винското грозје кое е со најмал квалитет треба да е 13 ден по кг за смедервката, а за сортата вранец 15 денари за килограм, а со зголемување на шеќерните единици да се зголемува и откупната цена и зајакнување на контролите на инспекторите од Државниот инспекторат за земјоделство на откупните пунктови. Поради лошите временски услови односно измрзнувањето на лозјата во некои региони, лозарите побараа намалување на надоместокот за водарина и беше истакнато дека оваа година има намалени количини на грозје. Според анализата на ФФРМ во неготинскиот и кавадарешкиот регион пролетниот мраз уништи 70% од родот.
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, порача дека сите барања на лозарите ќе бидат внимателно и детално разгледани со цел да се најде соодветно решение. Исто така министерот Николовски потсети дека со одлука на Влада со Програмата за финансиска поддршка во земјоделството 2017 година, лозарите ќе добијат зголемена субвенција од 10 отсто по хектар.
„Како ресорно министерство ќе ги разгледаме сите ваши барања, со цел да се најде соодветно решение. Ќе се направат анализи на извозот, но и на барањето за намалување на надоместокот за водарината. Во моментов интензивно работиме на забрзување на процесот за исплата на обештетувањата од временските непогоди за 2016 година и 2017 година. Уште сега, со измени на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството 2017 година, ги зголемивме субвенциите за одржување на лозови насади за 10 отсто по хектар, што е дел од нашите ветувања и мерки во Програмата на Владата за зголемување на субвенциите за лозови насади за 20 отсто во следните 4 години. Формиравме работна група која работи на законското решение за т.н „зелена“ евтина нафта, со што драстично ќе се намалат производствените трошоци“, истакна министерот Николовски.
Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Јане Станкоски, посочи дека ќе се зајакнат контролите на откупните пунктови на грозје, со цел да нема манипулации со откупните цени.
Досегашните анализи покажуваат дека оваа година, произведеното грозје се очекува да биде со добар квалитет, но мала количина.

AddThis Social Bookmark Button

Слични артикли:


toka ime-09-2017-gusht-web

kalendar 2017 ffrm web

Најдобри во агрокомплексот

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Информации за профилот

Application afterLoad: 0.000 seconds, 0.98 MB
Application afterInitialise: 0.038 seconds, 8.43 MB
Application afterRoute: 0.054 seconds, 9.53 MB
Application afterDispatch: 0.093 seconds, 12.95 MB
Application afterRender: 0.155 seconds, 14.26 MB

Искористеност на меморија

14992160

31 запишани барања

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = '3p0e3g4rng56oitha17qvb2ss1'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1511290119' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = '3p0e3g4rng56oitha17qvb2ss1'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( '3p0e3g4rng56oitha17qvb2ss1','1511291019','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 8. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 9. SHOW TABLES
 10. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 1
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_to != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_to <= '2017-11-21 19:03:39'
 11. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 0
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_from != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_from <= '2017-11-21 19:03:39'
 12. SELECT *
    FROM jos_autotweet_automator
    WHERE id = 'automator'
 13. INSERT INTO `jos_rokuserstats` ( `user_id`,`ip`,`session_id`,`page`,`referrer` )
    VALUES ( '0','54.198.134.32','3p0e3g4rng56oitha17qvb2ss1','/index.php?option=com_content&view=article&id=1471:ffrm-na-sredba-vo-mzshv-za-otkkupot-na-vinskoto-grozje&catid=41:nastani&Itemid=74','' )
 14. SHOW TABLES
 15. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 74)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 16. SELECT a.*, u.name AS author, u.usertype, cc.title AS category, s.title AS SECTION, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, g.name AS groups, s.published AS sec_pub, cc.published AS cat_pub, s.access AS sec_access, cc.access AS cat_access  
    FROM jos_content AS a
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = cc.SECTION
    AND s.scope = "content"
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    WHERE a.id = 1471
    AND (  ( a.created_by = 0 )    OR  ( a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2017-11-21 19:03:39' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2017-11-21 19:03:39' )   )    OR  ( a.state = -1 )  )
 17. UPDATE jos_content
    SET hits = ( hits + 1 )
    WHERE id='1471'
 18. SELECT a.id, a.title, a.created,  CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(b.alias) THEN CONCAT_WS(":", b.id, b.alias) ELSE b.id END AS catslug, u.id AS sectionid
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS b
    ON b.id=a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS u
    ON u.id = a.sectionid
    WHERE ( state = '1'
    AND a.checked_out = 0 )
    AND a.state = 1
    AND u.published = 1
    AND b.published = 1
    AND ( publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_up <= '2017-11-21 20:03:39' )
    AND ( publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_down >= '2017-11-21 20:03:39' )
    AND catid = 41
    AND a.id < 1471
    ORDER BY id DESC
    LIMIT 5
 19. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 74 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 20. SELECT *
    FROM jos_banner
    WHERE showBanner = 1
    AND (imptotal = 0 OR impmade < imptotal)
    AND cid = 2
    AND catid = 13
    ORDER BY sticky DESC, ordering
    LIMIT 0, 30
 21. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 17
 22. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 40
 23. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 42
 24. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 43
 25. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 45
 26. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 41
 27. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 11
 28. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 19
 29. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 26
 30. UPDATE jos_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 16
 31. SHOW TABLES

0 legacy барања запишани

  Вчитани се јазичните податоци

  Непреведени знаци дијагностички

  Ништо

  Непреведени знаци дизајнерски

  Ништо