Федерација на фармерите на Република Македонија

 • Моја Земја март: ВИЛИЈАМОВКА ОД БОГДАНЦИ
 • Моја Земја март: КАЛЕМЕЊЕ НА КРАСТАВИЦИ
 • Моја Земја март: АРТИЧОКА - ЗЕЛЕНЧУК НА БОГОВИТЕ
 • Моја Земја март: ЈАГОДИ ВО БУРЕ
 • Моја Земја март: ИСХРАНА НА ТЕЛИЊА

По извршените консултации со земјоделците и со претставници на преработувачката индустрија, како и останати потенцијални корисници на ИПАРД средства и земајќи го во предвид  долгиот период на формирање на нова влада  и застојот во работата на општините одлучивме да се продолжи рокот за аплицирање за користење на  ИПАРД средства предвидени со програмскиот период 2014-2020- истакна во денешната изјава за медиумите министерот Љупчо Николовски.

Имено, првиот јавен повик за ИПАРД 2014-2020, повик  бр. 01/2017, беше објавен на 24.04.2017 и првично беше најавено дека истиот ќе биде отворен до 23.06.2017 година. Денес би сакал да ве известам дека јавниот повик за поднесување на барања за користење на ИПАРД средства се продолжува за скоро еден месец, односно до 21.07.2017 година.

ipardСвесни сме дека во последните месеци беше предизвик да се соберат сите потребни документи за аплицирање кои ги издаваат различни државни институции и општините на Република Македонија и затоа одлучивме да го продолжиме рокот и да им овозможиме на сите кои се заинтересирани и имаат потреба за финансиска поддршка да го искористат продолжувањето и да ги комплетираат барањата за ИПАРД средства.

Во рамки на повикот се достапни три мерки и тоа:

Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства;

Инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделските и рибните производи и

Диверзификација на фарми и развој на бизниси; Сите заинтересирани, појасни министерот Николовски, може да ги добијат  потребните информации на интернет страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој : ipardpa.gov.mk, на интернет страната на Сектор за управување со ИПАРД: ipard.gov.mk или директно во министерството во сектор ИПАРД. Земјоделците може да се обратат во канцелариите на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделство и рурален развој каде ќе им биде обезбедена поддршка во изготвување на барањето за користење на ИПАРД средства. Министерот Николовски одговарајќи на новинарско прашање посочи дека се очекува на почетокот на идната недела да продолжи исплатата на субвенциите од програмата за 2016 година..

AddThis Social Bookmark Button

Слични артикли:


toka ime-09-2017-gusht-web

kalendar 2017 ffrm web

Најдобри во агрокомплексот

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Информации за профилот

Application afterLoad: 0.000 seconds, 0.98 MB
Application afterInitialise: 0.033 seconds, 8.43 MB
Application afterRoute: 0.046 seconds, 9.53 MB
Application afterDispatch: 0.094 seconds, 12.95 MB
Application afterRender: 0.153 seconds, 14.07 MB

Искористеност на меморија

14797992

20 запишани барања

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = '5ob8l4p8ghg7cinf25slj5pf91'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1510992191' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = '5ob8l4p8ghg7cinf25slj5pf91'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( '5ob8l4p8ghg7cinf25slj5pf91','1510993091','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 8. SELECT name,player_id,ripper_id,postreplace
    FROM jos_avr_tags
 9. SHOW TABLES
 10. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 1
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_to != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_to <= '2017-11-18 08:18:11'
 11. SELECT file_id
    FROM jos_jdownloads_files
    WHERE published = 0
    AND use_timeframe = 1
    AND publish_from != '0000-00-00 00:00:00'
    AND publish_from <= '2017-11-18 08:18:11'
 12. SELECT *
    FROM jos_autotweet_automator
    WHERE id = 'automator'
 13. INSERT INTO `jos_rokuserstats` ( `user_id`,`ip`,`session_id`,`page`,`referrer` )
    VALUES ( '0','54.80.157.133','5ob8l4p8ghg7cinf25slj5pf91','/index.php?option=com_content&view=article&id=1458:-prolongiran-rokot-za-dostavuvanje-baranja-za-ipard-do-21-juli&catid=41:nastani&Itemid=74','' )
 14. SHOW TABLES
 15. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 74)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 16. SELECT a.*, u.name AS author, u.usertype, cc.title AS category, s.title AS SECTION, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, g.name AS groups, s.published AS sec_pub, cc.published AS cat_pub, s.access AS sec_access, cc.access AS cat_access  
    FROM jos_content AS a
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = cc.SECTION
    AND s.scope = "content"
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    WHERE a.id = 1458
    AND (  ( a.created_by = 0 )    OR  ( a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2017-11-18 08:18:11' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2017-11-18 08:18:11' )   )    OR  ( a.state = -1 )  )
 17. UPDATE jos_content
    SET hits = ( hits + 1 )
    WHERE id='1458'
 18. SELECT a.id, a.title, a.created,  CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(b.alias) THEN CONCAT_WS(":", b.id, b.alias) ELSE b.id END AS catslug, u.id AS sectionid
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS b
    ON b.id=a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS u
    ON u.id = a.sectionid
    WHERE ( state = '1'
    AND a.checked_out = 0 )
    AND a.state = 1
    AND u.published = 1
    AND b.published = 1
    AND ( publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_up <= '2017-11-18 09:18:11' )
    AND ( publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_down >= '2017-11-18 09:18:11' )
    AND catid = 41
    AND a.id < 1458
    ORDER BY id DESC
    LIMIT 5
 19. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 74 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 20. SHOW TABLES

0 legacy барања запишани

  Вчитани се јазичните податоци

  Непреведени знаци дијагностички

  Ништо

  Непреведени знаци дизајнерски

  Ништо